Verschillende Lezingen 'Crossroads. Reizen door de middeleeuwen'

Evenement door Ex Oriente Lux

16dec2017 13.30 - 16.30

Evenement

Ex Oriente Lux-Amsterdam-evenement naar aanleiding van de tentoonstelling ’Crossroads. Reizen door de middeleeuwen’ in het Allard Pierson Museum.

Aanmelden voor dit evenement is verplicht. Meer informatie daarover vindt u op de website van Ex Oriente Lux. Ex Oriente Lux is een vereniging die kennis van het Oude Nabije Oosten wil overbrengen op een breed publiek. De vereniging biedt een jaarlijks programma aan met lezingen, publicaties, studiedagen en andere activiteiten. 

Programma

13.30–14.15 uur: Prof. Bas ter Haar Romeny

Reizend tussen Mesopotamië en Egypte in de Middeleeuwen: Syrische christenen verbinden oost en west

Tenminste vanaf de zevende eeuw reizen Syrisch-orthodoxe geestelijken regelmatig heen en weer tussen Mesopotamië en Egypte. Nog tot op de dag van vandaag draagt een klooster in de Egyptische woestijn van Scetis de naam Deir al-Suryan, ‘klooster van de Syriërs’. Sporen van deze contacten zijn ook te vinden in de colofons van handschriften en in kunstvoorwerpen en wandschilderingen. Dankzij het feit dat een bibliofiele abt van genoemd klooster handschriften uit Mesopotamië verzamelde, beschikken we bovendien nu nog over een heel grote collectie zeer oude Syrische handschriften (vaak zelfs nog uit de 5e en 6e eeuw): het klimaat van de Egyptische woestijn conserveerde deze teksten, die in het land van herkomst zeker verloren zouden zijn gegaan. De lezing vertelt het verhaal van deze en andere reizigers tussen oost en west, en gaat in op de achtergrond en het belang van deze contacten.

14.15–15.00 uur: Dr. Tineke Rooijakkers

Egyptische mode in het eerste millennium n. Chr., tussen het Oosten en het Westen

Deze lezing bespreekt, mede aan de hand van een aantal objecten in de Crossroadstentoonstelling, buitenlandse invloeden op Egyptische mode in het eerste millennium n. Chr. Met name wordt ingegaan op Romeinse clavi, Sassanidische opgenaaide banden en Arabische ingeweven teksten (tiraz). Van import tot kopie tot slechts een stilistisch element, Egyptenaren incorporeerden deze buitenlandse modes op verschillende manieren en gaven er vaak hun eigen draai aan.

15.00–15.30 pauze

15.30–16.30 uur: mogelijkheid tot het bezoeken van de tentoonstelling en het volgen van rondleidingen door o.a. Wim Hupperetz (directeur Allard Pierson Museum)

Van 15 september 2017 tot en met 11 februari 2018 presenteert het Allard Pierson Museum de tentoonstelling Crossroads. Reizen door de middeleeuwen. Deze tentoonstelling gaat over vroegmiddeleeuws Europa: een periode die vaak omschreven is als ‘the Dark Ages’ (300–1000 n. Chr.). Europa kende toen een grote culturele diversiteit en veel verschillende volkeren die in beweging waren. De tentoonstelling laat de bezoekers zien en ervaren dat hierdoor in vroegmiddeleeuws Europa veel onderlinge contacten ontstonden. Crossroads is een samenwerking met de CEMEC partners. De tentoonstelling is na het Allard Pierson Museum nog te zien in Athene en Bonn. Tijdens deze middag zal aandacht besteed worden aan de verschillende soorten contacten binnen het Midden-Oosten en tussen het Midden-Oosten en Europa.

Gepubliceerd door  Allard Pierson Museum