MuseumCamp 2018

Dompel jezelf onder tijdens dit kamp voor museummakers en blijf slapen in NEMO Science Museum

06jul2018 07jul2018 10.00

Evenement

Deze zomer slaat MuseumCamp voor de tweede keer zijn tenten op in Nederland. Op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli is NEMO Science Museum in Amsterdam de plek waar 40 creatievelingen werken aan nieuwe manieren om publiekstentoonstellingen te maken met als thema: het museum als laboratorium.

Dit tweedaagse kamp is bedoeld voor tentoonstellingsmakers, educatoren en conservatoren. Zij gaan 48 uur lang aan de slag met verschillende creatieve technieken die je in kunt zetten voor het maken van tentoonstellingen, met interactie met het publiek als doel.

Waarom meedoen?

MuseumCamp 2018 is een tweedaagse snelkookpan waarin je de grenzen van je eigen creativiteit verkent. Tijdens MuseumCamp leer je op een nieuwe manier reflecteren op het werk van jezelf en dat van anderen: iedereen werkt mee aan alles en iedereen beoordeelt alles. Daarbij staan onderzoekend leren en leren over onderzoek centraal: MuseumCamp laat je ervaren dat musea dynamische instellingen zijn waar zowel bezoekers als conservatoren en wetenschappers collecties en verhalen onderzoeken.

Wat ga je doen?

Je gaat in kleine groepjes aan de slag met dramaturgie, audiodesign en prototyping, en je verkent nieuwe interactievormen zoals labs en live settings aan de hand van vragen als: wat is het belang van experimenteren in je museum? Hoe betrek je je publiek daarin? Welke nieuwe perspectieven dienen zich aan als we afstappen van de meer bekende en traditionele tentoonstellingsvormen? Vervolgens ga je dat alles toepassen op het maken van innovatieve tentoonstellingen, met alle uitdagingen die daarbij komen kijken.

Kortom, je gaat twee dagen lang experimenteren en nieuwe mensen leren kennen, en je mag blijven slapen in NEMO Science Museum, waar je een inspirerend avond- en ochtendprogramma te wachten staat. Het eindresultaat zijn nieuwe tentoonstellingsconcepten voor de museumbezoeker van de 21ste eeuw.

De voertaal is Nederlands, tenzij we veel Engelstalige deelnemers krijgen, dan schakelen we over op Engels.

Kom je ook?

MuseumCamp Amsterdam 2018 vindt plaats op 6 en 7 juli. De kosten bedragen € 200 per persoon. Aanmelden kan via www.aanmelder.nl/museumcamp2018

Let op: MuseumCamp is nadrukkelijk bedoeld voor (museum)professionals die hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden. De organisatie behoudt zich daarom het recht voor om de inschrijving van kandidaten zonder relevante achtergrond te annuleren. Hierover kan niet worden gecorrespondeerd.

MuseumCamp 2018 wordt georganiseerd door het Allard Pierson Museum, Waag, NEMO Science Museum en het Badisches Landesmuseum in Karlsruhe, en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

English information

MuseumCamp Amsterdam 2018

This summer, MuseumCamp will again be staged in the Netherlands. The camp will take place in NEMO Science Museum Amsterdam, on Friday 6th and Saturday 7th July. In the museum, 40 creative museum makers will engage in new ways of making exhibitions, focusing on the theme: the museum as laboratory. In a 48-hour span they will experiment with various creative techniques that can be used for organizing exhibitions that want to interact with their audience.

Why join?

MuseumCamp 2018 is based on the pressure cooker method: two days of intense collaboration will lead you to push your creative boundaries. MuseumCamp will invite you to reflect on the results of your work and the work of others – each participant will work on all themes and will evaluate each project. We will focus on learning by research, and research by learning. MuseumCamp will make you realise that modern museums are dynamic institutions that offer their visitors, as well as their curators and scholars, the opportunity to explore the stories in their collections.

What is MuseumCamp?

In small groups, participants will work as a team on dramaturgy, audiodesign, and prototyping. You will be experimenting with new ways of interaction with the public, such as labs and live settings, guided by questions like: Why experimenting in a museum? How will visitors get involved? If you move away from tested and traditional ways of exhibiting, will new perspectives evolve? As a result, you will be developing innovative exhibitions, taking into account the challenges that present themselves along the way.

In short: during those two days, you will be experimenting, meet new people, join the sleepover at the NEMO Science Museum and take part in our inspiring social program in the evening and early morning. And with your input, MuseumCamp will result in new exhibition formats for 21st century people. If MuseumCamp will have English speaking participants we will communicate in English

Will you join?

MuseumCamp Amsterdam will take place on July 6–7, 2018.
The cost per person is €200. Registration is possible online. Please note: MuseumCamp is aimed at (museum) professionals that will work on their knowledge and skills. The organising partners have the right to cancel subscriptions of participants with no relevant background. This is not open to discussion.

MuseumCamp 2018 is organized by the Allard Pierson Museum, Waag, NEMO Science Museum and the Badisches Landesmuseum in Karlsruhe, and is funded by the Mondriaan Foundation.