Lezing 'Leiderdorp en de ondergang van de Friese handel'

Handelsplaatsen van Vikingen, Franken en Angelsaksen in de tijd van Karel de Grote

17jan2018 15.00 - 16.00

Lezing

Op woensdag 17 januari om 15.00 uur geeft archeoloog Arno Verhoeven een lezing over handelsplaatsen van Vikingen, Franken en Angelsaksen in de tijd van Karel de Grote.

Handelsplaatsen in de vroege middeleeuwen 

In de 8e en 9e eeuw beleefde de economie van westelijk Europa een enorme bloei. Voor het eerst verschenen ook steden in Scandinavië, de wereld van de Vikingen. Deze handelsplaatsen stonden in verbinding met Engeland en Nederland, maar ook met de islamitische wereld in het Nabije Oosten. Door het intensieve contact tussen die plaatsen, doorkruisten vele voorwerpen heel Europa. De weerslag daarvan zien we in de tentoonstelling 'Crossroads. Reizen door de middeleeuwen' in het Allard Pierson Museum. 

Deze lezing geeft een overzicht van wat we weten van die grote handelsplaatsen, waaronder ons eigen Dorestad (het huidige Wijk bij Duurstede), maar ook Haithabu in Duitsland en Birka in Zweden. Hoe kon het dat ze zo’n enorme rijkdom vergaarden en waarom kwam aan die wereld weer een einde?

Over de auteur

Deze lezing wordt gegeven als randprogrammering van onze tentoonstelling 'Crossroads. Reizen door de middeleeuwen' die tot en met 11 februari is te zien. Arno Verhoeven is universitair docent middeleeuwse archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2013 is Verhoeven betrokken geweest bij het opgraven van een beschoeide rivier in Leiderdorp. 

Gepubliceerd door  Allard Pierson Museum