Lezing ‘Een Griekse Boeddha?’

Interactieve lezing op zaal over de Gandhara collecties van het Allard Pierson

12apr2019 14.30 - 15.30

Lezing

Archeoloog Marike van Aerde stelt tijdens deze lezing op zaal de Gandhara collectie van het Allard Pierson centraal, en brengt aan de hand van verschillende objecten de archeologische ontdekkingen – oud en recent – ter sprake.

De Gandhara regio in het huidige Noord-India en Pakistan was een belangrijk kruispunt in de oudheid. Vanaf de derde eeuw v Chr. werd hier een grote diversiteit aan handelswaar, ideeën en cultuur uitgewisseld, afkomstig van de Mediterrane wereld tot aan de Han Dynastie in China. Gandhara was een belangrijke regio in het Indische Maurya keizerrijk, en kende een grote bloeiperiode van Boeddhistische beeldhouwkunst en architectuur. De Griekse migratie naar en handelscontacten met de Gandhara regio zijn al sinds de negentiende eeuw onderwerp van vele studies, maar recent onderzoek en nieuwe vondsten tonen aan dat de Grieken in Gandhara deel uitmaakten van een veel breder en cultureel divers uitwisselingsproces dan ooit gedacht.

Aanmelden

Toegang tot deze lezing is gratis op vertoning van een ticket voor het museum (museumkaart geldig). Omdat de lezing op zaal plaatsvindt, is er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via onderstaande button.