Eeuwig Egypte Experience

Beleef het oude Egypte als nooit tevoren

12jul2013 05jan2014

Tentoonstelling

Eeuwig Egypte Experience biedt een veelzijdige kennismaking met de immense geschiedenis van het Oude Egypte die verder gaat dan de stereotype van farao’s en mummies. Wie aan Egypte denkt, denkt nog niet altijd automatisch aan rotsgraveringen, Romeinse tempels of Koptische kloosters. In de Eeuwig Egypte Experience staat de lange geschiedenis van Egypte centraal van de vroegste prehistorie (2.000.000 v. Chr.) tot de moderne Koptische en Islamitische tijd.

Het hart van de tentoonstelling wordt gevormd door Culturama, een grote internationaal reizende multimedia show met negen, metershoge schermen en 180° view. In slechts 20 minuten onder leiding van een gids langs de hoogtepunten van het Oude Egypte - van prehistorie, farao’s en de grote piramides, tot de vroegchristelijke Koptische tijd. Deze show die nu voor het eerst in Nederland te zien is, wordt gecombineerd met de actualiteit van Nederlands en Vlaams archeologisch onderzoek in Egypte zelf. De veelal langlopende onderzoekstrajecten worden gefaciliteerd door het Nederlands Vlaams Instituut in Cairo (NVIC). De zeven presentaties in Eeuwig Egypte Experience laten het werk achter de schermen ervaren. Wat komt er kijken bij een archeologische opgraving? Hoe gaat het in zijn werk, zijn de uitkomsten een bevestiging van bestaande ideeën en welke nieuwe inzichten leveren ze op?

Bijzonder is dat de opgravingen zelf ook een overzicht bieden van de geschiedenis van het Oude Egypte net als het Culturama. Omdat nieuwe opgravingsvondsten in het land van herkomst blijven, illustreren topstukken uit eigen Egyptische collectie van het museum waaronder een mummie, prachtig beschilderde sarcofagen, haarscherpe reliëfs en verfijnde bronzen, de presentaties.

Interactieve presentatie Egypte tentoonstelling, Allard Pierson Museum. Foto Monique Kooijmans

Ook biedt Eeuwig Egypte Experience een testruimte voor het NewMediaLab van het Allard Pierson Museum. Het NewMediaLab heeft tot doel om samen met de bezoekers van het museum nieuwe digitale installaties te ontwikkelen en te evalueren. In de Experience staan iPads ter beschikking voor een ‘augmented reality’ ervaring. Hierbij wordt een object van een extra visuele laag voorzien. Ook kan de bezoeker kennis maken met ‘leap’, de nieuwste, nog experimentele, digitale techniek waarbij delen van een object kunnen worden voorzien van extra informatie door naar het object te wijzen. Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie ‘Eeuwig Egypte’ over de Egyptische collectie van het Allard Pierson Museum (NL en EN, WBOOKS, €24,95). De publicatie is het nieuwe overzichtswerk voor geïnteresseerden in de eeuwenlange geschiedenis van Egypte. Ook is er een uitgebreide randprogrammering met lezingen, activiteiten en zijn er aparte Culturama voorstellingen voor het onderwijs. Eeuwig Egypte Experience is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het Allard Pierson Museum, het Nederlands Vlaams Instituut in Cairo (NVIC) en Bibliotheca Alexandrina / Cultnat.