Schijnbeweging

Illusie in de Griekse kunst

26jun2015 06sep2015 10.00

Tentoonstelling

Van 26 juni t/m 6 september presenteert het Allard Pierson Museum de tentoonstelling Schijnbeweging, Illusie in de Griekse kunst. De tentoonstelling is een aantrekkelijke combinatie van 150 objecten uit de Griekse collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en een groot aantal topstukken uit de collectie van het Allard Pierson Museum. Het thema ‘beweging’ staat centraal. Hoe kan het dat we beweging zien ín en óp voorwerpen die per definitie niet kunnen bewegen, zoals vazen en standbeelden? De twee collecties vullen elkaar perfect aan en geven de bezoeker op een boeiende manier antwoord op de vraag hoe de oude Grieken beweging suggereerden in hun kunst.

kylix

Danseres op een kylix

Tegenwoordig zijn we gewend dat stilstaande objecten de suggestie van beweging kunnen wekken.  De oude Grieken waren in de zesde eeuw voor Christus pioniers op dit gebied, de eersten die in schilderingen en beeldhouwkunst beweging konden suggereren. Dit deden ze bijvoorbeeld door het weergeven van actielijnen bij wapperende gewaden en het inspelen op de verwachting en voorkennis van de kijker: iets gaat bewegen omdat de kijker het afgebeelde verhaal herkent. Deze tentoonstelling brengt bij de bezoeker de verwondering terug die de oude Grieken destijds voelden toen ze voor het eerst te maken kregen met beelden die leken te bewegen.

Apollo

Gelijktijdig met  Schijnbeweging zijn nog twee tentoonstellingen te zien waarin het thema beweging een belangrijke rol speelt:   Hellas in Holland 25 jaar later en  Grieks toerisme in affichekunst.

In  Hellas in Holland 25 jaar later ontmoet hedendaagse kunst een beweging die eeuwen geleden is ingezet  In samenwerking met de Stichting Griekse Cultuur Filotechnia presenteert het Allard Pierson Museum hedendaags werk van  Griekse kunstenaars die 25 jaar geleden ook in het museum te gast waren. Jorgos Chronis, Toula Liasi, Christina Linaris-Coridou, Lefteris  Olympios, Angelos Tassopoulos, Eleni Tzatzalos, Harris Varsakis, Yiannis Vellis en Dimitris Xanthopoulos waren toen opkomende Griekse kunstenaars uit Nederland die werken toonden geïnspireerd door het thema ‘oudheid’.  Nu, 25 jaar later, sluiten ze aan bij het thema ‘beweging’ en wordt het oeuvre van deze kunstenaars door de tentoonstelling  Schijnbeweging gevlochten.