Modern Candor

The struggle for the Falkland Islands / Islas Malvinas

27jan2017 07mei2017 10.00

Tentoonstelling

In de expositie Modern Candor / The struggle for the Falkland Islands/Islas Malvinas combineert Jasmijn Visser kaarten en zeldzame boeken van de Bijzondere Collecties met kaarten en infographics die zij maakte in samenwerking met Metahaven. Met deze tentoonstelling maakt zij een storyboard, dat verder gaat op de sprongen in tijd en ruimte van de publicatie.

Jasmijn Visser

Jasmijn Visser verbleef drie maanden op de Falklandeilanden/Islas Malvinas voor onderzoek. De eilandengroep ligt vlakbij Antarctica en vormde in 1982 het toneel voor een oorlog tussen Argentinie en het Verenigd Koninkrijk. Het was een van de laatste conventionele oorlogen. Vissers' reis leidde tot een publicatie en een expositie in samenwerking met de Bijzondere Collecties in het Allard Pierson Museum.

Conflict Atlas

In de publicatie Conflict Atlas. Geopolitics and contingencies on the Malvinas - Falklands archipelago brengt Jasmijn Visser de lokale gebeurtenissen op
de eilanden in verband met belangrijke keerpunten in de wereldgeschiedenis. Door grote sprongen in tijd en ruimte te maken laat de atlas zien hoe menselijk handelen toch meestal door onvoorziene gebeurtenissen wordt bepaald en hoe dit vaak leidt tot absurde plotwendingen. De atlas verkent ook de gelaagdheid in perspectieven van waaruit je een conflict kunt bekijken. Afstand is belangrijk: de afgelegen Falklandeilanden/Islas Malvinas zijn hier als het ware als een andere planeet, van waaraf je kunt zien hoe het spektakel van menselijk handelen zich ontvouwt.

Gepubliceerd door  Allard Pierson Museum