For the Welfare of My Children: Stories of a Jewish Mosaic in Syria

Tentoonstelling van studenten Museumstudies

02feb2018 02apr2018

Tentoonstelling

In For the Welfare of My Children: Stories of a Jewish Mosaic in Syria staat één object centraal. Een fragment van een mozaïekvloer, afkomstig uit een synagoge in de oude stad Apamea, biedt bezoekers een kans om stil te staan bij geschiedenis, erfgoed en onszelf nu.

Masterstudenten van de opleiding Museum Studies (UvA) krijgen de gelegenheid om de huidige tentoonstelling van het Allard Pierson Museum - Crossroads: Reizen door de middeleeuwen - te verbinden aan een hedendaagse context. Zij laten zien hoe één object vele verhalen vertelt. For the Welfare of My Children: Stories of a Jewish Mosaic in Syria is van 2 februari 2018 tot 2 april 2018 te zien in het Allard Pierson Museum te Amsterdam.

Het object gemaakt in 392 na Christus maakte deel uit van een synagogevloer die opgegraven werd in de stad Apamea in Syrië. In het verhaal dat het object vertelt komen religie, gender en migratie in een historische en hedendaagse wereld samen.

Apamea was een belangrijke handelsstad tijdens het Hellenisme en in de Romeinse tijd. Als gevolg van Joodse diaspora werden er daar in de vierde eeuw synagogen gebouwd. Toen het Christendom als staatsreligie werd erkend werden de meeste synagogen omgebouwd of vernield. Het vloermozaïek in de synagoge van Apamea, die ook werd getransformeerd tot kerk, bleef bewaard. In de jaren 1930 werd het door archeologen ontdekt onder een marmeren vloer.

De inscripties en decoraties onthullen verhalen over de Joodse gemeenschap in Syrië; de positie van de vrouw en de culturele en artistieke uitwisseling als gevolg van migratie. De recente biografie van het object geeft aanleiding tot vragen over geschiedschrijving, oorlogen, erfgoed en eigendom.

De Griekse tekst in het mozaïek vertelt hoe de schenker om verlossing vraagt voor haar nakomelingen. Bezoekers van de tentoonstelling worden uitgenodigd zelf ook een wens achter te laten. Kinderen kunnen verschillende verhalen ontraadselen.