Romeinse knutseldagen in het museum

Ontmoet een Romeinse hulpsoldaat en knutsel een Romeinse uitrusting

13aug2017 13.00 - 17.00

Workshop

In de zomervakantie is er veel te beleven in het Allard Pierson Museum! Op 6, 13 en 20 augustus hebben we een speciaal programma samengesteld. Iedereen is welkom en je hoeft je niet op te geven.

Soldaat

Heb jij weleens een Romeinse hulpsoldaat ontmoet? Dat kan in het museum tijdens de Romeinse Knutseldagen.

Wat droeg een soldaat, hoe zwaar was zijn harnas en waarom heeft hij van die rare schoenen aan? Dat kan je allemaal aan hem vragen, maar pas op dat hij je niet aan zijn lange speer rijgt.

Knutselen

Wil jij net zo'n helm als Romeinse soldaten hadden? Kom dan naar ons knutselatelier en versier je eigen helm van karton.

Je kan ook een Romeinse katapult maken. Romeinen waren er namelijk heel erg goed in om hun vijanden op gepaste afstand te houden en dat deden ze door van allerlei dingen met katapulten naar hun tegenstanders te gooien. De officiële naam voor zo’n katapult is een onager.  Een zware onager kon stenen van 2 talenten (ca. 60 kg) zeker 300 meter wegslingeren.

Ben je uitgeknutseld? Kleur dan nog een stukje van de Romeinse kaart die ook in het atelier te vinden is. Een zwart-wit kaart is ook maar saai, en vroeger kleurden mensen de kaarten ook mooi in. Zo konden ze ook landsgrenzen aangeven, elke land had een andere kleur.  Welke landen kleur jij?