Wat voor eten maakte een Romeinse Masterchef?

MuseumJeugdUniversiteit

13mei2018 14.00 - 15.00

Workshop

Allerlei musea in heel Nederland organiseren dit voorjaar een reeks colleges, speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Echte experts en wetenschappers geven antwoord op de leukste, gekste, meest bijzondere en spannendste vragen.

Welk beroep uit de Oudheid kies jij?

Welk beroep had jij gekozen als je in het oude Griekenland had gewoond of zou zijn opgegroeid midden in het klassieke Rome? In vier colleges leer je bij het Allard Pierson Museum vanalles over de verschillende beroepen die je in de Oudheid kon uitoefenen en wat daar allemaal bij kwam kijken. Sommige beroepen bestaan nu nog steeds, maar andere zijn hartstikke onbekend geraakt door de tijd heen. Waarom is dat eigenlijk?

Dit keer geen hoorcolleges maar echte werkcolleges! Bij elk college mogen er kinderen meedoen zodat iedereen achteraf precies weet welk beroep hij of zij moet kiezen.

Wat voor eten maakte een Romeinse Masterchef?

Bestonden er ook al Masterchefs in de Oudheid, of deden ze maar wat? Wat aten en dronken de Romeinen eigenlijk en hoe smaakte dat? Zijn dit smaken die wij nog steeds kennen, of aten de Romeinen alleen maar hele rare dingen, die wij nu vies vinden? Tijdens dit college maak je een geur- en smaakreis door de Romeinse keuken. Je ontdekt wat er op tafel stond bij grote banketten en bij ‘de gewone man’ en je ruikt en proeft van vergeten ingrediënten en smaakmakers van 2000 jaar geleden. Historica Manon Henzen doet je alle geheimen van de Romeinse Masterchef uit de doeken.

Aanmelden?

Wil je ook meedoen met de MuseumJeugdUniversiteit? Meld je dan aan via hun website. We zien je graag in het voorjaar.