Allard Pierson Museum verwerft twee Romeinse beelden

12 december 2016

Het gaat om een beeld van een overleden dame met een bijzonder kapsel en om een beeld van de godin Artemis, de zogenaamde Artemis van Ephesos. De sculpturen zijn op een veiling van Christie’s in Londen verworven. “De beelden zijn uniek in Nederland door hun thematiek, en vormen een belangrijke aanvulling voor de Collectie Nederland”, aldus conservator René van Beek.

Een beeld van bijna 60 cm hoog, stelt een jonge vrouw voor met een opvallend kapsel vol krullen. Opvallend zijn de drie acanthusblaadjes aan de voorkant van de buste waaruit het beeld lijkt te ontspringen. Dit is kenmerkend voor een beeld dat gemaakt is na het overlijden, het gaat hier dus om een grafmonument van een overleden jonge vrouw. Het opvallende kapsel is kenmerkend voor de tijd aan het hof van de zogenaamde Flavische keizers -Vespasianus, Titus en Domitianus- die van 69 tot 96 na Christus regeerden. Deze aanschaf is mede mogelijk gemaakt door steun van de Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum en het Mondriaanfonds.

Het tweede beeld, bijna 54 cm hoog, is de beroemde godin Artemis. Zij is hier voorgesteld als de beschermster van de stad Ephesos (Efeze). Deze stad op de westkust van Klein-Azië is beroemd vanwege zijn enorme tempel gewijd aan de godin Artemis. Vooral de ovale uitstulpingen onder de hals hebben in de loop der eeuwen opzien gebaard. In de renaissance zagen geleerden de figuur als een veelborstige vruchtbaarheidsgodin. Het beeld prijkt nu als belangrijk stuk op de Romeinse afdeling bij de vitrines over godsdienst. Het verwijst naar een cultus in de oosterse provincie Asia en past in de tradities van dat gebied, maar drukt ook uit hoe heel de Romeinse wereld deze bijzondere Artemis kende en vereerde.

Publiek kan de beide beelden bezichtigen op de vernieuwde Romeinse afdeling van het museum. Van Rome naar Romeins is het eerste tijdvak in de grote herinrichting waarmee het Allard Pierson Museum momenteel bezig is. Collectie wordt gepresenteerd aan de hand van thema’s zoals macht, vermaak  en godsdienst. Uitgangspunt bij deze thema’s is het grote Romeinse Rijk met daarbinnen grote overeenkomsten maar ook grote verschillen.

APM 17.671.

Artemis van Ephesos. Marmer, begin 2de eeuw n. Chr. APM 17.671.