De Week van de Klassieken 2019

23 januari 2019

De Week van de Klassieken (4 t/m 14 april 2019) biedt dit jaar een bomvol programma voor jong en oud, liefhebber en academicus rond het thema ‘Van heinde en verre. Migratie in de klassieke wereld’. Er zijn lezingen, rondleidingen, voorstellingen met theater en poëzie, boekpresentaties, wedstrijden en debatten door het hele land. Die gaan over migratie ten tijde van de Grieken en Romeinen: over mensen die van de ene naar de andere plek verhuisden, maar ook over migratie van kennis en handelswaar naar de verste uithoeken van de wereld.

Migratie in de klassieke wereld

Migratie is een veelbesproken thema waar allerlei maatschappelijke en culturele vraagstukken mee gemoeid zijn. Tussen 4 en 14 april laten diverse culturele instellingen zien dat migratie vele gedaanten kent en bovendien van alle tijden is, dus ook van de klassieke oudheid. ‘Migreren’ als woord stamt zelfs uit het Latijn, en betekent zoiets als ‘trekken’. Het thema ’migratie’ gaat niet alleen over bevolkingsstromen na bijvoorbeeld een oorlog of tijdens grote volksverhuizingen. Ook de persoonlijke verhalen van de migranten en hun gedachten, wetten, religies en culturen bestrijken het thema van de Week van de Klassieken. Bovendien roepen moderne discussies over migratie vaak historische vragen op, en daarom gaat de Week van de Klassieken ook over de actualiteit.

Activiteiten bij het Allard Pierson

Gedurende de Week van de Klassieken zijn er in het Allard Pierson diverse lezingen en is er in de museumhal een vrij toegankelijke mini-tentoonstelling met tekeningen, foto’s en beeldhouwwerken die cursisten van het cultureel studentencentrum (CREA, Universiteit van Amsterdam) maakten. Op 11 april is de presentatie van het boek Van de gladiatorenkeizer tot gepensioneerde tiener over de geschiedenis van het laat-Romeinse Rijk. Op 13 april worden proza en poëzie uit de oudheid weer actueel tijdens een interactieve poëziemiddag, waarbij classicus Piet Gerbrandy met het publiek in gesprek gaat over de ideeën en uitingen van antieke schrijvers over migratie en migranten. Hoe kan deze eeuwenoude poëzie ons helpen reflecteren op migratie vandaag de dag?

Bekijk alle activiteiten in de agenda

De Week van de Klassieken wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden, Tresoar, het Allard Pierson, Athenaeum Boekhandel, het Nederlands Klassiek Verbond en Addisco Onderwijs. De Week wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep, Labrys Reizen, Amsterdam University Press, Uitgeverij Ambo | Anthos, Omniboek en Uitgeverij Van Oorschot. Mediapartners zijn Geschiedenis Magazine en NEMO Kennislink. De Week komt tot stand dankzij bijdragen van Uitgeverij Hermaion, Lampas, de Vereniging Classici Nederland, Vereniging Vrienden van het Gymnasium, Hereditas Nexus e.a.