De Krim – Goud en Geheimen van de Zwarte Zee

Tot en met 31 augustus 2014

Laat u overrompelen door het Goud van de Krim. Maak kennis met een onverwacht deel van Europa en ga mee op ontdekkingsreis langs de bijzondere objecten die u de schoonheid en geheimen onthullen van de uiteenlopende volkeren die deze vruchtbare regio bevolkten. Ontdek de smeltkroes aan culturen die de Krim en de Zwarte Zee 1000 jaar waren en verdiep u in de regio die in 2014 gastheer is van de Olympische Winterspelen.

Sinds 7 februari presenteert het Allard Pierson Museum De Krim – Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Een tentoonstelling met spectaculaire archeologische topvondsten uit vijf Oekraïense musea. Nog niet eerder leende Oekraïne zoveel archeologische topstukken van de Krim uit: overweldigende gouden voorwerpen, zoals een zwaardschede en een pronkhelm, en talloze juwelen. Deze voorwerpen en andere archeologische vondsten onthullen de rijke historie van het schiereiland dat sinds de 7de eeuw voor Christus door de Grieken werd gekoloniseerd. De Krim en de Zwarte Zee waren en zijn een kruispunt tussen Europa en Azië. Een prachtig voorbeeld hiervan is in de tentoonstelling te zien: een Chinees lakkistje, dat in de Romeinse tijd via de Zijderoute op de Krim terecht is gekomen. Deze tentoonstelling leidt tot een herwaardering van de Scythen, Goten en Hunnen, die eeuwenlang ten onrechte tot ‘barbaren’ zijn bestempeld. Tot en met 31 augustus. 

 

Ceremoniele helm, afkomstig van de tentoonstelling De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee

Concert met Krimliederen in reprise

Wegens groot succes geeft het Dames Vocaal Ensemble Soedarynja op de laatste dag van de tentoonstelling, 31 augustus, voor de tweede maal een concert met romantische chansons in warme setting.

Soedarynja 

Het Dames Vocaal Ensemble Soedarynja, onder leiding van Svetlana Tsariova, bestaat uit negen zangeressen.

Een soedarynja is – sinds de tsarentijd – een dame van aanzien. Het ensemble zingt over haar leven, liefdes en zorgen in een reeks prachtige chansons. De liederen zijn afkomstig uit de Krim-regio en bieden een kijkje in het muzikale repertoire van deze regio in beweging.

Het concert is gratis toegankelijk voor alle museumbezoekers. Aanmelding wordt op prijs gesteld. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar aanmelding-erfgoed@uva.nl onder vermelding van uw naam.

Gepubliceerd door  Allard Pierson Museum

20 augustus 2014