Nu te zien: Crossroads

Tentoonstelling over vroegmiddeleeuws Europa

VERLENGD | Van 15 september 2017 tot en met 2 april 2018 presenteert het Allard Pierson Museum de tentoonstelling ‘Crossroads. Reizen door de middeleeuwen’.

Deze tentoonstelling brengt een keur aan unieke objecten uit heel Europa bijeen, uit een periode die bekendstaat als 'de donkere middeleeuwen'. Crossroads stelt dat cliché bij, door een fascinerend beeld te geven van migratie, contact en kruisbestuiving – van Europa in wording.

Crossroads poster

Identiteit en beïnvloeding

Europa was in de vroege middeleeuwen volop in beweging. De erfenis van antieke beschavingen werkte door en tegelijkertijd kregen jonge religies uit het Midden-Oosten voet aan de grond in Europa. Na de val van het West-Romeinse Rijk in 476 raakten hele volken op drift.

Die dynamiek zorgde voor veel uitwisseling en diversiteit. De talrijke prachtige objecten uit alle windstreken die in Crossroads te zien zijn, getuigen van eigen identiteit in meervoud, maar ook van wederzijdse beïnvloeding op verschillende gebieden: religieus, cultureel en materieel.

Thema’s en verhalen

Aan de hand van acht thema’s brengt Crossroads hoogtepunten bijeen uit toonaangevende vroegmiddeleeuwse collecties van musea in binnen- en buitenland: uit het Allard Pierson Museum zelf, en uit onder meer het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel, het LVR-LandesMuseum in Bonn, het Byzantijns en Christelijk Museum in Athene, het Magyar Nemzeti Múzeum in Boedapest en het Museo de Jaén (Spanje).

Vroegmiddeleeuwse reizigers verbinden de thema’s met de objecten. De reizigers – historische personages – doen hun verhaal in een introductiefilm en de begeleidende publicatie en figureren in de tentoonstelling zelf. Digitale applicaties bieden verdere verdieping: holoboxen voegen aan objecten digitale content toe en met een Cross Culture Timeline kan de bezoeker zelf inzoomen op objecten en extra informatie oproepen.

Gepubliceerd door  Allard Pierson Museum

5 februari 2018