Vanaf 15 september te zien: CROSSROADS

Tentoonstelling over vroegmiddeleeuws Europa

Van 15 september 2017 tot en met 11 februari 2018 presenteert het Allard Pierson Museum de tentoonstelling CROSSROADS – Reizen door de middeleeuwen. Deze tentoonstelling gaat over vroegmiddeleeuws Europa: een periode die vaak omschreven is als ‘the Dark Ages’ (300-1000). Europa kende toen een grote culturele diversiteit en veel verschillende volkeren die in beweging waren.

Identiteit en beïnvloeding

Europa was in de vroege middeleeuwen volop in beweging. De erfenis van antieke beschavingen werkte door en tegelijkertijd kregen jonge religies uit het Midden-Oosten voet aan de grond in Europa. Na de val van het West-Romeinse Rijk in 476 raakten hele volken op drift. Die dynamiek zorgde voor veel uitwisseling en diversiteit. De talrijke prachtige objecten uit alle windstreken die in Crossroads te zien zijn, getuigen van eigen identiteit in meervoud, maar ook van wederzijdse beïnvloeding op verschillende gebieden: religieus, cultureel en materieel.

Thema’s en verhalen

Aan de hand van acht thema’s brengt Crossroads hoogtepunten bijeen uit toonaangevende vroegmiddeleeuwse collecties van musea in binnen- en buitenland: uit het Allard Pierson Museum zelf, en uit onder meer het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel, het LVR-LandesMuseum in Bonn, het Byzantijns en Christelijk Museum in Athene, het Magyar Nemzeti Múzeum in Boedapest en het Museo de Jaén (Spanje).
Vroegmiddeleeuwse reizigers verbinden de thema’s met de objecten. De reizigers – historische personages – doen hun verhaal in een introductiefilm en de begeleidende publicatie en figureren in de tentoonstelling zelf. Digitale applicaties bieden verdere verdieping: holoboxen voegen aan objecten digitale content toe en met een Cross Culture Timeline kan de bezoeker zelf inzoomen op objecten en extra informatie oproepen.

Crossroads poster

Crossroads

Gepubliceerd door  Allard Pierson Museum

10 augustus 2017