Het Verzamelaarskabinet

Stap in de wereld van de verzamelaar

Sommige objecten hebben een lange reis afgelegd voordat ze in de collectie van het Allard Pierson Museum kwamen, bijvoorbeeld via opgravingen of kunsthandels. Maar welke weg was dat? En wat motiveerde de verzamelaars om te verzamelen? In het Verzamelaarskabinet kijken we naar verzamelaars en verzamelingen die belangrijk zijn geweest voor het museum.

Verzamelingen

Al sinds de opening van het Allard Pierson Museum 1934 worden er regelmatig nieuwe aanwinsten aan de collectie toegevoegd. Voor een groot deel komen deze aanwinsten uit verzamelingen van (vaak particuliere) verzamelaars. Een deel van deze verzamelaars heeft een plek gekregen in het Verzamelaarskabinet, waar we verschillende vragen beantwoorden: Wat motiveerde de verzamelaars om te verzamelen? En welke reis hebben hun objecten afgelegd van de plek van ontstaan naar het museum? In de vitrines worden de verzamelaars en hun collecties uitgelicht. Sommige van deze voorwerpen zijn nog niet eerder buiten de muren van het museumdepot geweest, maar het kabinet bevat ook enkele topstukken.

Verzamelaarskabinet

Interactieve touchtable

Sommige objecten hebben een lange reis afgelegd voordat ze in de collectie van het Allard Pierson Museum kwamen, bijvoorbeeld via opgravingen of kunsthandels. De reis van een aantal objecten kunt u volgen op de interactieve touchtable, waarop u ook aanvullende informatie over de reis van de voorwerpen kunt lezen. Voor elke verzamelaar zijn drie voorwerpen uitgekozen om op deze manier te visualiseren, waarbij we gekozen hebben voor objecten die elk een ander aspect van de geschiedenis van de verzamelaar waar ze bij horen belichten. Het merendeel van de gebruikte voorwerpen is ook in de kasten te zien.

Stijlkamer

Het kabinet bevindt zich in een ruimte die oorspronkelijk als griffiekamer gebruikt werd toen het gebouw nog dienst deed als hoofdkantoor van de Nederlandsche Bank. Toen het Allard Pierson in 1976 het gebouw betrok deed het dienst als directeurskamer. Voor het eerst in de geschiedenis van het museum is deze chique stijlkamer met monumentaal interieur geopend voor het publiek.

Video wordt geladen..

Gepubliceerd door  Allard Pierson Museum

13 juli 2017