Lezing over de geschiedenis van het oudste schilderij van de Syrische stad Palmyra

Door historicus en docent Oude Geschiedenis Lucinda Dirven

03apr2019 11.00 - 12.00

Lezing

Deze lezing wordt gegeven in het kader van de openbare restauratie van schilderij 'De ruïnes van Palmyra', tussen 19 maart en 19 mei in het Allard Pierson.

Panorama van Palmyra uitgelicht

In het voorjaar van 1691 bezocht de Nederlandse schilder Gerard Hofsted van Essen als een van de eerste Europeanen de ruïnes van de stad Palmyra in de Syrische woestijn. Dit bezoek resulteerde in de oudst bekende voorstelling van de Romeinse karavaanstad, het schilderij dat in het bezit is van het Allard Pierson en dat daar tussen 19 maart en 19 mei voor het oog van de bezoeker wordt gerestaureerd. Uitgangspunt van de lezing is dit bijzondere schilderij en zijn geschiedenis. Eerst wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis, vervolgens wordt gekeken naar hoe de voorstelling op het schilderij zich verhoudt tot de archeologische werkelijkheid. Helaas is die situatie na de verwoestingen door IS in 2015 dramatisch veranderd. Het schilderij en de latere onderzoeksgeschiedenis naar Palmyra komen hiermee in een ander licht te staan.

Aanmelden

Toegang tot deze lezing is gratis op vertoning van een ticket voor het museum (museumkaart geldig). Aanmelden kan via onderstaande button.