Openbare restauratie 'De ruïnes van Palmyra'

7 maart 2019

Van 19 maart tot en met 19 mei wordt het meer dan 4 meter brede schilderij 'De ruïnes van Palmyra' voor het oog van bezoekers gerestaureerd, en is er een kleine tentoonstelling over dit schilderij.

Live restauratie

Het oudste schilderij van de Syrische stad Palmyra is dringend toe aan restauratie. Het ruim vier meter brede panorama laat zien hoe Palmyra er in 1691 uitzag. Ruim drie eeuwen van reconstructies en vernielingen hebben dit beeld voor altijd veranderd. Dankzij een crowdfundingsactie van het Amsterdams Universiteitsfonds kan het bijzondere schilderij nu worden gerestaureerd.

Naar het leven geschilderd

De Syrische stad Palmyra heeft altijd tot de verbeelding gesproken van archeologen, kunstenaars en reizigers. Er zijn in de loop der eeuwen meerdere tekeningen en schilderijen gemaakt van Palmyra, maar geen zo groots en gedetailleerd als het meer dan vier meter brede panorama dat Gerard Hofsted van Essen ooit schilderde. Hij reisde in 1691 met een gezelschap naar de ruïnes van Palmyra die in 1678 herontdekt waren door Westerse kooplieden. Ter plekke maakte Hofsted van Essen een aantal schetsen die hij verder uitwerkte bij de Nederlandse consul in Aleppo. In 1743 kwam het schilderij in het bezit van het Athenaeum Illustre, de voorloper van de Universiteit van Amsterdam.

De restaurator aan het werk

Iedereen is welkom om een bezoek te brengen aan het restauratieatelier waar gewerkt wordt aan de restauratie. De restaurator is de volgende data aanwezig: 20 maart, 22 maart, 27 maart, 3 april, 9 april, 16 april, 23 april en 1 mei (tijdens openingstijden).

Als de restaurator niet aan het werk is ben je natuurlijk ook van harte welkom om te zien hoe de restauratie vordert. In de ruimte is er een kleine tentoonstelling over Palmyra en het bijzondere schilderij.

Palmyra

Jan Six voor het schilderij

Extra activiteiten

Rondleidingen
Voor wie meer te weten wil komen over dit bijzondere schilderij organiseren wij rondleidingen en een lezing over de geschiedenis van schilderij 'De ruïnes van Palmyra'. Elke zondag tussen 31 maart en 28 april, en op 22 april (Tweede Paasdag), is er van 14.00-15.00 uur een rondleiding over Palmyra door het museum. Aanmelden is niet nodig.

Lezing
Op woensdag 3 april geeft historicus en UvA docent Oude Geschiedenis Lucinda Dirven van 11.00-12.00 uur een lezing over de geschiedenis van het schilderij.

Restauratieplan

De eerste fase van de restauratie van het schilderij wordt uitgevoerd bij Douwes Fine Art. Hier wordt het oppervlaktevuil en een deel van de vergeelde vernis voorzichtig verwijderd. Vanaf 19 maart werkt Erick Douwes in het Allard Pierson verder aan de restauratie. Iedereen is welkom om hiernaar te komen kijken. Douwes gaat risicovolle breuken verstevigen en egaliseren, en storende lacunes opvullen. Een laatste stap in het restauratieproces is het aanbrengen van een retoucheer- en slotvernis. De details en de oorspronkelijke kleuren zullen door deze restauratie weer goed zichtbaar worden: de lucht krijgt zijn blauwe tint terug, en de zuilen worden weer helder wit. Na de restauratie zal ‘de stad van de duizend zuilen’ die Palmyra ooit was, weer in volle glorie te zien zijn.

Werelderfgoed

In 1980 werd Palmyra toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. Desondanks heeft het zwaar geleden onder de Syrische burgeroorlog, waardoor het belang van het schilderij sterk is toegenomen. Na de restauratie krijgt het schilderij een prominente plek in het museum, vergezeld door een interactieve tafel waarop de bezoeker verdiepende tekeningen, schilderijen, foto’s en satellietopnames vindt.

Neem bij vragen contact op met Kelly Boender, afdeling communicatie Allard Pierson, k.boender@uva.nl en 020 525 2436.