De Week van de Klassieken 2019

7 maart 2019

De Week van de Klassieken (4 t/m 14 april 2019) biedt dit jaar een bomvol programma voor jong en oud, liefhebber en academicus rond het thema ‘Van heinde en verre. Migratie in de klassieke wereld’. Er zijn lezingen, rondleidingen, voorstellingen met theater en poëzie, boekpresentaties, wedstrijden en debatten door het hele land. Die gaan over migratie ten tijde van de Grieken en Romeinen: over mensen die van de ene naar de andere plek verhuisden, maar ook over migratie van kennis en handelswaar naar de verste uithoeken van de wereld.

Migratie in de klassieke wereld

Het Allard Pierson organiseert lezingen, een poëziemiddag, een boekpresentatie en een mini-tentoonstelling. Al deze activiteiten laten zien dat migratie gaat over meer dan alleen bevolkingsstromen: kennis, macht en gedachtegoed kunnen tenslotte ook migreren, en dat gebeurde ook al in de klassieke wereld. Door een thema te behandelen dat vrijwel dagelijks in het nieuws is, worden bezoekers uitgenodigd om na te denken over migratie.

Activiteiten bij het Allard Pierson

De Week van de Klassieken

De Week van de Klassieken werd in 2008 geïnitieerd door Uitgeverij Athenaeum. De uitgeverij vond dat de klassieke oudheid een jaarlijks terugkerende themaweek verdiende, en sloeg de handen ineen met het Allard Pierson Museum. Het doel is nog altijd onveranderd: de verhalen van de klassieken voor hedendaags publiek toegankelijk maken. Dit gebeurt ieder jaar met een themaboekje en verschillende activiteiten voor zowel leek als de kenner. In de loop van de jaren hebben verschillende partners zich bij de week aangesloten waaronder het Rijksmuseum van Oudheden, Tresoar, het Nederlands Klassiek Verbond en Addisco Onderwijs.
 

Gepubliceerd door  Allard Pierson Museum